Relatiecoaching

werken aan een harmonieuze gezinsstructuur

Stel, je gezin draait niet zoals je graag zou willen en je weet niet hoe je hierin verandering kunt brengen. Misschien vind je het zelfvertrouwen van jou of van je kind te laag. Misschien ben je een alleenstaand ouder en ga je gebukt onder de vele eisen die je gesteld worden en ervaar je daarmee een steeds hogere druk. Misschien heb je problemen met een onhandelbaar kind of rebelse tiener en is er veel ruzie in het gezin. Of jouw kind is speciaal en vergt een andere aanpak (ADHD, ADD, hoogbegaafdheid). Misschien probeer je twee gezinnen samen te voegen en gaat dit niet zonder slag of stoot. Misschien heb je veel geldzorgen, vreet dit energie en heb je simpelweg geen puf meer voor relaties. Kortom: jouw gewenste beeld van je gezin komt totaal niet overeen met de praktijk.

child, dad, family

Advies of eigen kennis?

Het is heel lastig om een goed advies van anderen te krijgen. Veel mensen hebben de neiging om hun eigen situatie te projecteren op die van anderen en geven het daarbij behorende advies. Wat dan vervolgens voor jou niet werkt. Logisch: niemand weet immers het fijne van andere gezinnen. Zij zien slechts een klein deel, een topje van de ijsberg.

Gezinnen met problemen hebben de neiging om te denken dat andere gezinnen zo’n beetje perfect zijn. Maar dat is niet zo. Elk gezin heeft zijn eigen problemen… en uitdagingen.

Het is daarom belangrijk om jouw gezin niet met anderen te vergelijken.
En: de enige personen die iets aan de situatie kunnen veranderen zijn jullie, als gezinsleden, zelf!

Gelukkige gezinnen zijn allemaal eender; elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen manier’.

Tolstoj in Anna Karenina

Wat kan je verwachten van gezinscoaching?

Wij geven met gezinscoaching jullie nieuwe inzichten in het gezinssysteem en nieuwe handvatten om de onderlinge relatie te verbeteren en/of te versterken. Wij gaan aan de slag met de talenten en kwaliteiten van elk gezinslid. Dit doen we op een creatieve manier. Zo ga ik bijvoorbeeld in bepaalde gevallen met jongeren windsurfen om het vertrouwen in het eigen kunnen op te bouwen of te focussen op oorzaak-gevolg. Soms is de motoriek onvoldoende ontwikkeld en heeft dit extra aandacht nodig.

Wij hebben de visie dat je soms letterlijk naar buiten dient te gaan om dingen anders te gaan zien of te ervaren, vandaar ook outdoor gezinscoaching. Daar worden oefeningen gedaan om bepaalde gedrags- of denkpatronen helder te krijgen. We noemen dit ‘experimental learning’.

Doordat je ervaart wat er gebeurt, kun je je bewust worden van de verandering die nodig is. Het gevolg is dat jullie zelf actie-stappen gaan creëren. En omdat deze stappen uit het gezin zelf komen (en niet door een begeleider zijn bedacht) is het vele malen effectiever.